МОЛИТВЕÐО ПÐ*ÐВИЛО ЗРСПÐС СÐ*ПСКОГ ÐÐÐ*ОДÐ
(ОСОБИТО ÐРКОСОВУ И МЕТОХИЈИ)
Молитвама Светих Отаца наших ГоÑподе ИÑуÑе ХриÑте, Боже наш, помилуј наÑ. Ðмин.
Царе небеÑки, Утешитељу, Душе ИÑтине, који Ñи Ñвуда приÑутан и Ñве иÑпуњаваш, Ð*изнице добара и Даваоче живота, дођи и уÑели Ñе у Ð½Ð°Ñ Ð¸ очиÑти Ð½Ð°Ñ Ð¾Ð´ Ñваке нечиÑтоте и ÑпаÑи, Благи, душе наше.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети БеÑмртни, помилуј Ð½Ð°Ñ (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и Ñада и увек и у векове векова. Ðмин.
ПреÑвета Тројице, помилуј наÑ; ГоÑподе, очиÑти грехе наше; Владико, опроÑти безакоња наша; Свети, поÑети и иÑцели немоћи наше имена твога ради.
ГоÑподе помилуј (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и Ñада и увек и у векове векова. Ðмин.
Оче наш који Ñи на небеÑима, да Ñе Ñвети име твоје, да дође царÑтво твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш наÑушни дај нам Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð¸ опроÑти нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима Ñвојим; и не уведи Ð½Ð°Ñ Ñƒ иÑкушење, но избави Ð½Ð°Ñ Ð¾Ð´ нечаÑтивог.
ПÑалам 3: ГоÑподе, како је много непријатеља мојих! Многи уÑтају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога. Ðли Ти Ñи, ГоÑподе, штит који ме заклања, Ñлава моја; Ти подижеш главу моју. ГлаÑом мојим вичем ка ГоÑподу, и чује ме Ñа Ñвете горе Ñвоје. Ја лежем, Ñпавам и уÑтајем, јер ме ГоÑпод чува. Ðе бојим Ñе много хиљада народа што наваљују на мене. УÑтани ГоÑподе! Помози ми, Боже мој! Јер Ти бијеш по образу Ñве непријатеље моје; Ти разбијаш зубе безбожницима. Од ГоÑпода је ÑпаÑење. Ðека буде на народу твом благоÑлов твој.
ПÑалам 69: Боже, похитај да ме избавиш; ГоÑподе, да ми помогнеш! Ðека Ñе поÑтиде и поÑраме који траже душу моју! Ðека уÑтупе натраг и оÑрамоте Ñе они који ми зло желе! Са Ñтидом нека Ñе врате натраг и оÑрамоте они који ми говоре: тако, тако! Ðека Ñе узрадују и узвеÑеле Тобом Ñви који траже Тебе, Боже, и који воле ÑпаÑење твоје; нека Ñтално говоре: велики је ГоÑпод. Рја Ñам Ñиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти Ñи помоћ моја и избавитељ мој, ГоÑподе, не закаÑни!
ПÑалам 141: ГлаÑом Ñвојим ка ГоÑподу вичем, ГлаÑом Ñвојим ГоÑподу Ñе молим. Изливам пред њим мољење Ñвоје, тугу Ñвоју пред њим казујем, кад изнемогне у мени дух мој. Ти знаш Ñтазу моју. Ðа путу којим ходам, Ñакрише ми замку. Погледам надеÑно, и видим да ме нико не зна; неÑтаде ми уточишта, нико не мари за душу моју. Вичем к теби, ГоÑподе; велим: Ти Ñи уточиште моје, део мој на земљи живих. Чуј јадиковку моју, јер Ñе мучим веома.Избави ме од оних који ме гоне, јер Ñу јачи од мене. Изведи из тамнице душу моју, да Ñлавим име твоје. Око мене ће Ñе окупити праведници када ми учиниш добро.
Теби, Богородице, Војвоткињи која Ñе бори за наÑ, ми, Ñлуге твоје, узноÑимо победне захвалне пеÑме јер Ñмо Ñе избавили од зала; но и Ñада, пошто имаш моћ непобедиву, оÑлободи Ð½Ð°Ñ Ð¾Ð´ Ñвих опаÑноÑти, да ти кличемо: радуј Ñе, ÐевеÑто неневеÑтна!
Тропар Св. кнезу Лазару (Ð³Ð»Ð°Ñ 3): КраÑоту зажелев Ñлаве Божје, у земаљÑком Њему благоугодио Ñи, и уручени ти талант, добрим трудом удвоÑтручио јеÑи. Њега ради и боривши Ñе до крви, и отуд плату за муке Ñвоје, као мученик примио Ñи од ХриÑта Бога. Њега моли да ÑпаÑе проÑлављаче твоје, Лазаре.
Тропар Ñв. ÑрпÑким мученицима (Ð³Ð»Ð°Ñ 8): Због верноÑти Богу и Божијој правди, поÑтрадаÑте телом, земља Ñе раÑтужи, ал' ÑпаÑоÑте душе, небо Ñе веÑели; а преци Ñе ваши раÑпеваше небом, на капији раја Ñретоше Ð²Ð°Ñ Ñ Ð¿ÐµÑмом: "Имена Ñу ваша у књизи вечноÑти, улазите у рај децо беÑмртноÑти". Ми на земљи род ваш кличемо вам углаÑ: мученици нови молите Ñе за наÑ.
Молитва Богородици
О ПреÑвета ГоÑпођо, Владарко Богородице! Ти Ñи узвишенија од Ñвих Ðнђела и Ðрханђела, и драгоценија од Ñвеколике творевине; ти Ñи помоћница онима којима је неправда учињена; ти Ñи нада безнадежнима; ти Ñи заÑтупница убогих, утеха ожалошћених, хранитељка гладних, одећа нагих, иÑцељење болних, ÑпаÑење грешних. Ти Ñи помоћ и заштита Ñвим хришћанима! О, ÑвемилоÑтива ГоÑпођо, Дјево Богородице, Владарко, милошћу Ñвојом ÑпаÑи и помилуј благоверни правоÑлавни род наш; ÑпаÑи, ГоÑпођо и помилуј Ñлуге твоје: најÑветијег патријарха нашег Павла, виÑокопреоÑв µÑ›ÐµÐ½Ðµ митрополите, архиепиÑкопе и епиÑкопе, и Ñав Ñвештенички и монашки чин; благоверне чланове управе, војеначалник µ, градоначални ке, хриÑÑ‚Ð¾Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ð²Ñ ƒ војÑку и Ñве правоÑлавне хришћане. Заштити их чаÑном ризом Ñвојом и умоли, ГоÑпођо, ХриÑта Бога нашег, који Ñе из тебе оваплотио без Ñемена, да Ð½Ð°Ñ Ñвојом вишњом Ñилом наоружа против невидљивих и видљивих непријатеља наших. О, ÑвемилоÑтива ГоÑпођо, Владарко Богородице, подигни Ð½Ð°Ñ Ð¸Ð· дубине греховне и избави Ð½Ð°Ñ Ð¾Ð´ глади, погибије, земљотреÑа, помора и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међуÑобног рата и раÑпри, од напада вражјих и шкодљивих ветрова, од ÑмртоноÑне ране и Ñваког зла. Подај, ГоÑпођо, мир и здравље Ñлугама твојим, Ñвим правоÑлавним хришћанима, и проÑвети им ум и очи Ñрца на ÑпаÑење. И удоÑтој наÑ, грешне Ñлуге твоје, царÑтва Сина твог, ХриÑта Бога нашег. Јер је моћ његова благоÑловена и ÑвепроÑлавље на, Ñа БеÑпочетним Оцем његовим и Ñа ПреÑветим, Благим и Животворним Духом његовим, Ñада и увек и у векове векова. Ðмин.
Молитва ГоÑподу ИÑуÑу ХриÑту
ГоÑподе, Боже Ñилa, Боже ÑпаÑења нашег, Боже који Ñам чиниш чудеÑа, погледај милоÑтиво и ÑниÑходљиво на Ñвоје Ñмирене Ñлуге и чуј Ð½Ð°Ñ Ñ‡Ð¾Ð²ÐµÐºÐ¾Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ð²Ð¾ и помилуј. Ево, наши Ñе непријатељи Ñкупише против наÑ, да Ð½Ð°Ñ ÑƒÐ½Ð¸ÑˆÑ‚Ðµ и да разоре Ñветиње наше. И Ти, који Ñве знаш, знаш да Ñу неправедно уÑтали на наÑ, и да Ñе не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недоÑтојни, кајући Ñе, Ñа Ñузама Ти Ñе молимо: помози нам, Боже СпаÑитељу наш, и избави Ð½Ð°Ñ Ñ€Ð°Ð´Ð¸ Ñлаве имена твог, да не би рекли непријатељи наши: "Гле, оÑтавио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и ÑпаÑава", него да познају Ñви народи да Ñи Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, ГоÑподе, милоÑÑ‚ твоју, да би Ñе и на Ð½Ð°Ñ Ð¿Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÐ½Ð¸Ð»Ðµ речи које је МојÑије рекао Израиљу: "Будите одважни, Ñтојте, и видећете ÑпаÑење ГоÑподње, јер ће Ñе ГоÑпод борити за ваÑ". Дај нам добро знамење, да виде Ñви који мрзе правоÑлавну веру нашу и наÑ, да Ñе поÑраме и Ñмире. О ГоÑподе Боже наш, СпаÑитељу, Снаго, Ðадо и ЗаÑтупништвРнаше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени Ñе од Ð½Ð°Ñ Ñƒ гневу Ñвоме, него милоÑтиво и ÑниÑходљиво поÑети Ñвоје Ñмирене Ñлуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло миÑле; Ñуди онима који Ð½Ð°Ñ Ð²Ñ€ÐµÑ’Ð°Ñ˜Ñƒ, и покори оне који Ñе против Ð½Ð°Ñ Ð±Ð¾Ñ€Ðµ; обрати њихову нечиÑту дрÑкоÑÑ‚ у Ñтрах и бекÑтво. ОпроÑти грехе онима којима Ñи доделио да у борби положе животе Ñвоје за Веру и Отаџбину, и дај им нераÑпадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер Ñи Ти ЗаÑтупник, Победа и СпаÑење Ñвих оних који Ñе надају у Тебе, и Тебе Ñлавимо Оца и Сина и Светога Духа, Ñада и увек и у векове векова. Ðмин.

Odgovori sa citatom